Hjortkött

– ditt naturliga val till vardags och fest!
För att en produkt ska bli bra rakt igenom, krävs det en riktigt bra uppfödning av djuren. Det krävs även att de tas om hand på rätt sätt i samband med, och efter avskjutningen samt under slakten/styckningen.

Alla djur som kommer från Bottnansmåla Gård är skjutna direkt i hägnet och utsätts därför inte för några långa och stressande djurtransporter. Endast ett mindre antal skjuts vid varje tillfälle för att hålla lugnet nere.

De styckas på ett litet familjeslakteri i Törneryd i mitten av Blekinge, (Riksdagsmannagården). På detta slakteri står småskalighet, kvalitet och kunskap i fokus vilket faller mig helt i smaken. Här har man lång erfarenhet av vilt och styckning, man vet även hur styckningsdetaljerna verkligen ska se ut för att bli bäst vid tillagning.

Varje detalj styckas fram med minutiös varsamhet och det avspeglar sig sedan när du som kund får ta del av dessa produkter!

Vad innebär “Full spårbarhet”?

Jo, att man i sin verksamhet kan följa djuren från födsel till försäljning, via själva uppfödningen till avskjutning och styckning.

Detaljer av dovhjort:

  • Filé
  • Ryggbiff (Benämns ofta felaktigt för Ytterfilé)
  • Innanlår
  • Entrecote
  • (Salt)rulle
  • Rostbiff
  • Fransyska
  • Ytterlår (säljs oftast som rökt detalj)
  • Urbenad bog
  • Lägg
  • Grytbitar
  • Färs

Detta är de detaljer som oftast tillhandahålls nära efter slakt. Efterhand som säsongen löper på så förändras sortimentet och en del av produkterna kan helt enkelt vara slutsålda.

Kvalitet före Kvantitet!

Ovan finputsade syckningsdetaljer av Dovhjort från Bottnansmåla Gård. Nedan samma detaljer vacuumförpackade.

Tips på tillagning:

Dovhjortkött

Magert och naturligt nyttigt
Viltkött är magert och proteinrikt. Det lilla fett som finns i köttet har högre halt av Omega-3 än vad fett från traditionella tamboskap har. Det innehåller dessutom högre halt av mineraler än annat kött.

Viltkött är fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser.
På Bottnansmåla Gård är det endast unga djur som styckas och säljs som detaljer. Det ger ett naturligt mört kött som är enkelt att tillaga.

Bästa tipsen vid tillagning: Rumstempererat kött. Börja enkelt med att bryna köttet i het och torr panna. Tillsätt därefter rikligt med smör. Salt och peppar tillsätts i slutet av tillagningen så att inte detta fastnar och bränner vid. Använd gärna färska örter och låt köttet få en naturlig smak.

Lägg hellre krydda på såsen eller de andra tillbehören.
Ha koll på temperaturen! Låt köttet vila minst 15 min i folie!
Låt sedan fantasin flöda. Det finns gott om recept på nätet.

  • Innerfilé – steks snabbt i panna eller på grill.
  • Sadel – stek
  • Ryggbiff (urbenad sadel/”ytterfilé) – stek, grillning, baconinlindade medaljonger, sushi, carpaccio.
  • Entrecote – steks eller grillas snabbt.
  • Saltrulle (liknar filé) – grillas eller steks under kort tid som hel eller på spett, tunna skivor på pizzan.
  • Innanlår – stek, wok, sushi, carpaccio, grillning (hel eller i skivor), skivas till lövbiff eller fyllda rullader.
  • Rostbiff – stek eller grillning (bäst hel)
  • Fransyska – grilla skivor snabbt eller som tjälknöl (låg temp. i ugn) som marineras efter tillagning.
  • Ytterlår – perfekt till gryta eller långtidsstek på låg temp. Rimning/rökning.
  • Bogstek – stek i ugn under lång tid och vid låg temp., soppa.
  • Lägg – långkok hela i ugn eller gryta, soppa, ossobuco
  • Nacke – soppa, sylta
  • Grytbitar – gryta, grillspett
  • Färs – köttbullar, biffar, hamburgare, lasagne, grillspett

Se följande temperaturangivelser som ett förslag. Du hittar efterhand fram till hur just du önskar det tillagat.

Stektemperaturer
Filé

Röd Medium Välstekt Rek. ugnstemp
52 57 65 100

Stek

55 62 68 120

Exempel på viltrecept hittar ni t.ex. på viltmat.nuarla.sespisa.nu och recept.nu